Мистерията на Бялото братство

39
Добави коментар
dpeshev
dpeshev

Членове на Бялото братство изпълняват танца паневритмия на платото край езерото “Бъбрека” – едно от седемте рилски езера. Тази година за танца бяха дошли членове на братството от 8 държави. Так дъновистите отбелязват началото на Новата година по тяхното учение – 19 август. Снимка: Нели Томова

Изглежда странно, но всяка година на 19 август на платото край езерото “Бъбрека” – едно от седемте рилски езера, пристигат последователи на Петър Дънов от цял свят. Тази година със сигурност бяха забелязани членове на Бялото братство от Русия, Полша, Англия, Шотландия, Швейцария, Португалия,Италия. Общо около 2000 членове на Бялото братство участваха в традиционния танц паневритмия, който ознаменува началото на Нова година по тяхното учение.

За обикновения човек е трудно да проумее привлекателността на идеите на Петър Дънов, чийто поклонник е и прочутият дизайнер Пако Рабан. Най-общите впечатления от ритуалите на дъновистите – молитвите, гимнастиките, ритуалният танц паневритмия, песните – показват, че става дума за хора, вярващи в Бог като всички християни, но християнство, примесено с особеното учение на Дънов.

Танците и движенията, поклоничеството към слънцето, идеите за космоса и енергиите напомнят будизма, бахайската вяра, йогизма и други източни учения. Но при всички случаи не става дума за някаква фанатична или агресивна секта, а за изключително миролюбиви и вътрешно уравновесени хора. Подобно на йогите те са вегетарианци и правят специални танци-упражнения, напомнящи на китайска гимнастика.

На 19 май дъновистите отпразнуваха Нова година – нова година на звездната система – според тяхното учение. Всяка година на тази дата стотици поклонници посрещат изгрева в Рила, изправят се и вдигат дясната ръка към слънцето. На хълмовете и върховете край хижа “7-те рилски” езера тази година се бяха разположили на групи няколкостотин дъновисти. След като слънцето се вдигна, започнаха молитви от евангелието, прекъсвани от песни и музика от цигулки и виолончело. След това един от братята прочете беседа от учителя Дънов.

След ритуала с изгрева, в 10 часа сутринта дъновистите, облечени в бяло, по традиция се събират на концентрични кръгове върху платото край езерото “Бъбрека”, за да изпълнят танца паневритмия. Танцът означава най-общо казано космически ритъм. Чрез него дъновистите настройват себе си към звездния ритъм според тяхното учение. Танцът продължава час и половина с множество сложни движения и стъпки. През цялото време той се озвучава от струнен оркестър и хор, разположени в средата на кръга.

Тази година в танца участваха около 2000 облечени в бяло дъновисти, като впечатление правеше, че има много млади хора, а във външния кръг често се чуваше реч на чужди езици.